Sunday, June 5, 2016

Marginalekonomi och investeringar

Om du inte är bekant med begreppet marginalekonomi rekommenderar jag att du läser lite om det. Det klassiska exemplet är frågan varför diamant som är relativt oanvändbart är dyrare än vatten som är livsnödvändigt. Svaret är att ännu en liter vatten utöver det vatten du redan har tillgång till resulterar i en lägre värdeförhöjning än ännu en diamant utöver dom noll/få diamanter du redan har.

Det kan tyckas vara en självklarhet men det är det inte för teorin kring marginalekonomi klarnade inte förrän på 1800-talet, och världen har sett många stora tänkare innan dess. Det är ett sätt att tänka som kommer att gagna dig både i arbetet och i ditt privata sparande.

Exempel som gagnar dig i yrkeslivet

Ni kör två projekt som tar slut om några veckor. Ett är väsentligen klart och ett är 90 % klart enligt originalplanen. Vilket ska ni jobba på? Dina arbetskamrater tar för givet att ni ska jobba på det projekt som ännu inte är klart. Ditt perspektiv är istället att analysera såhär: Vilket projekt skapar störst ekonomiskt värde med ytterligare två veckors arbetsinsats utifrån vad vi vet nu? Skit i originalplanen! Ibland är man bunden av kontrakt, men långt ifrån alltid.

Exempel som gagnar din privatekonomi

Du har två aktier, en som backat lite på grund av diverse besvikelser och en där utvecklingen är som planerat: Ledningen har fortsatt visa sig bra, inga konstigheter har dykt upp i bokföringen och allt är frid och fröjd. Resonera marginalekonomiskt! Vad kan du vinna på att vara investerad ännu en tid i respektive aktie? Sälj för guds skull besvikelsen, gör en förlust och kom in i matchen igen. Du känner säkert redan till den här strategin, men det gör det enklare att handla rätt när man förstår teorin bakom.

Alltså...

Läs på lite om marginalekonomi så kan du tänka klarare i många situationer. Som en bonus kommer du förstå vad folk menar när dom slänger sig med uttrycket på marginalen.

No comments:

Post a Comment